maandag 26 oktober 2009

Polyrics

U kent vast Clouseau, de groep met Koen Wouters als frisse lead-zanger. U kent vast wel hun uiterst originele en bovendien goed geschreven eerste meisjesnamensongs, zoals “Louise”, “Domino” en “Anne”. U herinnert zich vast nog hun passionele en emotioneel geladen ballades. En u maakte vast ondertussen ook kennis met hun eerste opzwepende muzikale misser (voor mij althans) “En Dans”. Maar dat Clouseau al zulk een sterke reputatie heeft opgebouwd dat de groep voor de fans nog weinig verkeerd kan doen, bewees vooral hun laatste single “Leve België”. Je zou bijna denken dat de popcultuur nu ook al wordt omgekocht door politieke spilfiguren. Ik denk niet dat de door de laatste verkiezingsuitslag gebleken naar de politieke rechterzijde neigende tendens veel zal beïnvloed worden door de Clouseau-single. Hoewel het nummer voorzien is van een extra portie ideologie, doet dit enorm af aan de melodie. Deze blijft na een vijftal confrontaties met het hele nummer nog niet helemaal hangen. De tekst is zo tekstueel uitgemolken en zo weinig origineel dat het gerust in het rijtje dertien-in-een-dozijn droge transportbandnummers kan gaan staan. Maar net zoals alles waar de naam 'Picasso' onder staat, verkocht geraakt, al is het een wc-rol waar een fles Dreft over is uitgelopen, en alles van Hemmingway grote literatuur was, al was het een kattenbelletje met “ben patatten gaan kopen”, zo stoort het ook de Clouseau-fans niet dat hun favoriete groep nu een klankbord is van politieke boodschappen. Het volgende nummer zal vast “Leve de koninklijke familie” heten.

Ik zeg niet dat alle politieke boodschappen per se slecht zijn maar ik ben principieel tegen het zo expliciet verkondigen ervan in populaire - in dit geval Vlaamse - liederen. Straks komt er een nummer uit met: “Vlaming en migrant, hand in hand, aan dezelfde kant, in hetzelfde land. Ze lezen dezelfde krant en zonnen op ’t zelfde strand. Dat is toch plezant. Bezoek eens een Moskee, dat is heel interessant. Zet racisme aan de kant of Vlaams Belang houdt stand. Dat is zeer ambetant. Of staat u aan hun kant? Vervelende klant. Dan valt u door de mand. U wordt gewist uit ons bestand en ik steek uw huis in brand.”

Dat is de volgende stap he. Dat ze politieke partijen en figuren bij naam gaan noemen. Ik hoor op de radio al een verzadiging van dat soort nummers:

- “Milieuvervuiling is slecht. Mieke Vogels heeft het gezegd. Dus stop nu direct het broeikaseffect.”

- “Abortus is moord. Het is ongehoord. Tenzij bij overmacht: wanneer u bent verkracht.”

- “Stem op De Smet José. Want die is wel oké. Sms dus snel ‘hoezee’ naar 80462.”

- “Maak drugsgebruik legaal. Dat willen we allemaal. Al belanden we in de goot of vallen we plots dood. Geef ons dit klein cadeau, op eigen risico.”

- “Veel korting bij de Fnac. Zo bespaart u een smak. Maak nu voor slechts een duit het nieuwe boek buit van Piet Huysentruyt: ‘Van aardbei tot spruit’.”

- “Beleg uw salaris bij BNP Paribas-Fortis. (Als dat geen mondje vol is) Na onze financiële flater, verlossen wij u van uw kater.”

- “U kent de gevaren wel van kernenergie. Dus investeer maar snel in een zonnepaneel of drie.”

- “Stem voor de Lange Wapper. Zo gaat ’t verkeer wat rapper. Maak onze Ring compleet want de plannen zijn gereed.”

Ik stop ermee voor dit uit de hand loopt. Maar ik denk dat mijn punt duidelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten