dinsdag 6 oktober 2009

Antwerpen leest en schrijft

Antwerpen boekenstad

Boek.be, het klankbord van de literaire wereld, organiseert vanaf 31 oktober de 73ste editie van de boekenbeurs. Ondanks de crisis en de labiliteit van de vooral financiële invloed van overheidswege op de culturele sector belooft de herneming van de boekenbeurs eind oktober 2009 opnieuw een groot succes te worden. Het succes van de vorige edities bewees nog maar eens dat boeken nog steeds bijdragen aan de levenskwaliteit van veel Vlamingen en dat hiermee dus nog steeds op de vraag van het publiek wordt ingespeeld. Ludo Helsen, gedeputeerde voor cultuur, benadrukte nog eens sterk dat “boeken een bron zijn van schoonheid en plezier, een venster op de wereld” en daarom te belangrijk om niet te ondersteunen. Antwerpen is bovendien de boekenstad bij uitstek. Ondertussen kan men her en der al ‘de tatoeage’ of het door Tom Hautekiet ontworpen nieuwe wapenschild van de boekenbeurs op de promotieposters zien prijken in deze onlangs herontwaakte studentenstad. De bedoeling is om ook dit jaar weer een grote door literatuur gebeten massa te kunnen verwelkomen tussen de 114 standhouders in de daarvoor gereserveerde goed gevulde 20.000 m² van de Antwerpse Expo hallen. Door de crisis zijn een aantal standhouders afgehaakt, wat mogelijkheid bood voor de introductie van enkele nieuwe partners en het uitbreiden van de standen van een paar oude bekenden. Studio 100, die duidelijk niet veel lijdt onder de crisis, heeft intussen laten weten dit jaar uit te pakken met een gloednieuwe stand.

Ook nieuw op de boekenbeurs dit jaar is de ARGUS-prijs, die op 3 november zal worden uitgereikt. ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera, zal er in samenwerking met Boek.be en Ecolife voor zorgen dat de Groenste stand in de prijzen zal vallen voor zijn minimaal energie- en materiaalverbruik en zijn ongedwongenheid op vlak van catering, afvalbeheer en communicatie. De inzet van de standhouders zorgde alvast voor een besparing van 83.100 Watt en dat verschil zal ook voelbaar zijn. Bezoekers zullen niet langer badend in het zweet huiswaarts moeten keren met een tram waarvan de ramen zo aangedampt zijn dat ze hun eindhalte nauwelijks kunnen zien. De Lijn en de NMBS werken ook dit jaar mee aan een optimale mobiliteit. Wie met de fiets komt, wordt bovendien verwend met een leuk zadelhoesje. Naast groepen genieten (samengestelde) gezinnen nu ook van een fikse korting via het vakantietarief.

Er is dan ook voor ieder wat wils want naar aanleiding van kritiek op de buitensporige opkomst van horden bv’s met elk hun eigen dieet- of kookboek de voorbije jaren, garanderen de organisatoren een aangename variatie aan programmapunten en genres. Naast de opvallende en populaire huis-, tuin- en keukenboeken krijgen bezoekers een ruim aanbod aan verschillende thema’s voorgeschoteld, zoals opvoeding, gezondheid, politiek, sport, entertainment, taal, literatuur, poëzie, ecologie, management en recht. Tijdens de themadagen komen onder meer categorieën aan bod als liefde, de klassieken, geschiedenis en wetenschap.

Vanaf dit jaar kan men de boekenbeurs ook meer beleven. Zo worden een aantal literaire evenementen nu naar de beursvloer gebracht onder de naam “Het uur van de literatuur” in de gloednieuwe gezellige Boek.be Lounge. In het kader van ‘beleving op de beursvloer’ komen een aantal stands opnieuw verrassend uit de hoek met quizzen, wedstrijden, mini-events en meet & greet sessies. Naast Studio 100 staan onder meer Winokio en KidsLAB in voor het vermaak van de jongste bezoekers. Verder wordt ook de werking van het Smartboard, een digitaal schoolbord, geïllustreerd, het e-boek extra in de kijker gezet en de e-reader geïntroduceerd. Bovendien kan de bezoeker ook genieten van de aanwezigheid van meer dan 500 auteurs, vele jonge CJP-verslaggevers en een tiental bloggers maar ook van 23 live radio-uitzendingen van VRT, talloze lezingen en prijsuitreikingen. Kortom, de boekenbeurs wordt dit jaar weer een waar evenement. Voor meer details en het programma kan je terecht op www.boek.be of de handige Boekenbeursgids van Knack.

Beste debutante 2009

Zoals elk jaar werd een debuutprijs uitgereikt aan de auteur van de beste debuutroman. Van de vijftien literaire debutanten kregen twee auteurs een eervolle vermelding van de jury: Paul Baeten Gronda met Nemen wij dan samen afscheid van de liefde en Vera Marynissen met Ingewikkeld kind. Beaten Gronda’s laconieke humor en grimmige, surrealistische toon werd door de jury erg positief onthaald en ook de manier waarop Marynissen de persoonlijkheid van een tienjarig kind schetst en haar een eigen stem geeft, wist de jury enorm te bekoren. Toch kan er maar één winnaar, of in dit geval winnares, zijn en dat werd Simone Lenaerts met haar roman Zeewater is zout, zeggen ze. Vooral de manier waarop deze 62-jarige debutante taal en stijl hanteert, haar bijzondere omgang met sociale, politieke en historische thema’s en haar rijke portrettering van drie opmerkelijke hoofdpersonages gaven voor de juryleden de doorslag om de debuutprijs 2009 aan haar toe te kennen. Fragmenten uit de roman kan u vinden op http://www.simonelenaerts.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten